torstai 3. maaliskuuta 2011

Kuusi vai seitsemän pinnaa?

Sain blogini lukijalta kysymyksen pinnatuolien pinnojen lukumäärästä - niitä kun on seitsemän ja kuusi pinnaisia. Lukija oli sattumalta pelastanut neljä tuolia joutumasta kaatopaikalle, ja kyseli, tiedänkö kumpi on "aitoa ja alkuperäistä designia". Totta onkin, että pyökistä tehdyssä ruotsalaisen Edsby Verkenin valmistamassa Fanetissa on seitsemän pinnaa, kun taas suomalaisille tutummassa Askon valmistamassa Fanetissa on kuusi pinnaa.



Ilmari Tapiovaara suunnitteli alun perin tuolin Edsbyn tehtaalle Ruotsiin. Ymmärtääkseni tuotanto alkoi vuonna 1949. Myöhemmin myös Asko halusi valmistaa tuolia, ja sen ulkonäköä piti hiukan muuttaa eri markkinoita varten. Tuolista ja sen eri variaatioista tulikin hurjan suosittu Suomessa. Niin suosittu, että siitä tehtiin myös monemoisia kopioita.

Vastaus lukijan kysymykseen siis: kummatkin ovat aitoa ja alkupeäristä designia, mutta ehta ensimmäinen tuoli oli seitsemänpinnainen pyökkipuinen tuoli.

8 kommenttia:

  1. Tästä linkistä näet taatusti alkuperäisen Edsbyn Fanett-tuolin:

    http://edsbyn.oddjob.se/ourstory.html

    Rullaa yläosan kuvia, siellä se on, kuusi pinnaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Liipi! Löysin taannoin saman linkin. Siellä vilahtaa tuo tunnetumpi Fanett mustilla pinnoilla. Se on taatusti Tapiovaaran käsialaa. Minua askarruttaa yhä sen pyökkisen Fanetin alkuperä. Olen ymmärtänyt, että sitä olisi valmistettu ensin, mutta nyt en ole enää varma!

    VastaaPoista
  3. Pitäisi jo alkaa tajuta, että KUUSIPINNAINEN ON TAPIOVAARAN AITO FANETT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Lahden museoiden sivulla on asiasta selvitys.
    www.lahdenmuseot.fi/historiallinen-museo/.../ kysy-kalusteista

    VastaaPoista
  6. Tapiovaaran Fanett-tuolissa (joko Askon tai Edsbyverkenin tuotantoa) on aina
    vain kuusi pinnaa. Edsbyn seitsemänpinnainen on heidän oma mallinsa eikä siitä pitäisi käyttää Fanett-nimeä. Seitsemänpinnaisesta on olemassa myös lähes identtinen tsekkiläinen kopio, jota myytiin Suomessakin.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Fanett-tuolina myydään myös sellaista tekelettä, jossa selkänojan päälliosa on kaareva. Mistä lienee tuollainen versio, onkohan se niitä Ruotsissa tehtyjä?

    VastaaPoista