torstai 5. toukokuuta 2011

Luulo ei ole tiedon väärti





Mikä näistä  ylläolevista tuoleista on Ilmari Tapiovaaran Fanett? Kaikki? Vai onko mikään? Mikään niistä ei ole minun tuolini.

Tulipahan taas todistettua , että luulo ei ole tiedon väärti. Eräs lukijani ystävällisesti korjasi minun (ja entisöintiopettajana) harhaluuloja ja kertoi kommentissaan, ettei pyökkinen pinnatuoli ole Ruotsissa valmistettu Fanett (kuten olen luullut), vaan hän pitää tuolia "Varjonen ky:n kopiovalmisteena".

Minä palan halusta kuulla lisää! Tietääkö kukaan Varjosesta lisää? Googlaamalla löysin Varjosen Puunjalostus Oy:n, mutta kovin pitkälle en vielä päässyt, sillä kyseistä yritystä ei taida enää olla olemassakaan.

Yllä olevat valokuvat ovat (alinta kuusipinnaista tuolia lukuunottamatta) muun muassa japanilaisista skandinaavista muotoilua myyvistä verkkokaupoista. Näissä Tapiovaaran Fanetteina myytävissä tuoleissa on myös seitsemän pinnaa, ja ne näyttävät identtisiltä oman tuolini kanssa. 

Olisiko aitoudella jotain tekemistä pinnojen määrän kanssa tuoleissa? Pyökkisessä tuolissa kun on seitsemän pinnaa ja mustaruskeassa koivutuolissa kuusi? Olisiko Tapiovaara suunnittelutkin vain kuuden pinnan tuoleja?

Fiksua olisi ollut selvittää asiaa jo alunperin. Minä en tuolien kunnostamista ajatellen osannut arvata, kenen suunnittelema tuoli on. Pidin vain sen muodosta ja mallista kovasti. Pyökkinen tuoli on aavistuksen korkeampi kuin mustaruskea Fanett, ja siinä on siksi miellyttävämpi istua.

Modernismin ajan designista innostunut entisöinnin opettaja oli alun alkaen tuolin nähtyään varma, että tuoli olisi Tapiovaaran. Googlaamalla löysin vastaavia tuoleja, joita nimitettiin netti(antiikki)kaupoissa Tapiovaaran Faneteiksi. Netistä löytyy kyllä hyviä kuvia, mutta tietoa ensimmäisen Fanett-tuolin tarkemmista tiedoista ei niinkään hyvin.

Kiitos lukijan kommentin herättämän epäilyn, tämä mysteeri on selvitettävä.

13 kommenttia:

  1. Hei! Ihanaa, että löysin blogisi. Jotain samantyylistä olen minäkin aloittelemassa tavoitteena koota kotiin huonekaluperheenjäseniä vuosikymmenten takaa. Ja oppisimpa joskus myös entisöimään...

    Tuo Fanettien pinnakysymys on mielenkiintoinen. Suurella innolla luin tuosta kuusi- ja seitsenpinnaisten tuolien alkuperästä. Meille on tänään tulossa neljä alkuperäiseksi ainakin väitettyä pyökkistä Fanettia. Saas katsoa löytyykö leimoja ja mitä niistä voi päätellä...

    VastaaPoista
  2. Hei Tiu, kiitos kommentistasi. Urakkasi kuulostaa haastavalta ja tosi kivalta. Kerrohan sitten, mitä tulkintoja teit pyökkisistä Faneteista...mielelläni kuulen. En ole vielä itse edistynyt tuolien alkuperän selvittelyssä. Tsemppiä korjauspuuhiin!

    VastaaPoista
  3. Joo pitää katsoa, että vaativatko tuolit korjausta ja uskallanko lähteä niitä itse korjailemaan...

    Olen itse blogailussa ihan, ihan, ihan alussa, mutta tervetuloa kurkistamaan meille osoitteeseen: http://tiunkoto.blogspot.com/

    VastaaPoista
  4. Täss originaali Fanett: http://www.edsbyn.com/content/view/group/about/id/73.

    VastaaPoista
  5. Tässä vähän faktatietoa mutta valitettavasti ruotsiksi.
    T: Juha Blom Göteborg.
    Klassiska pinnstolen Fanett från Edsbyverken
    Namn: "Fanett T 55".
    Född: 1955.
    Födelsevikt: 2,5 kg.
    Hemma: Edsbyn i Hälsingland.
    Pappa: Ilmari Tapiovaara (1914-1999), finsk arkitekt och formgivare.
    Storebror: Den första varianten av "Fanett", från 1949, som hade bågformad rygg. Mannen bakom den var Lennart Karlstorp, ansvarig för Edsbyverkens stoltillverkning. Han kom på idén att göra en pinnstol med formpressad sits.
    Född i ett rökmoln: När prototypen till de första "Fanett" skulle göras, 1949, var pressformen gjord i gips. Den exploderade och hela fabriken fylldes med gipsdamm.
    Fanett & Miss Universum: Hillevi Rombin, född bara någon mil från Edsbyn, blev vackrast i världen 1955. Hon ställde upp och gjorde reklam för "Fanett".
    Lillasyster: "Fanett T 65" med smalare sits och sju ryggpinnar, född på 1960-talet.
    Flyttade söderut: Hela maskinparken såldes till en fabrik i dåvarande Jugoslavien 1970.
    Pris: Upp till 1 200 kronor på nätauktioner.
    Av Viveca Carlsson Foto Bukowskis Marke

    VastaaPoista
  6. Elikkä lyhyesti suomeksi:

    Fanett pinnatuoli.
    Valmistaja Edsby Verken. Ruotsi.

    Ensimmäinen versio: 1949
    Design Lennart Karlstorp.
    Kaareva selkänoja.

    Toinen versio: T 55, 1955
    Design Ilmari Tapiovaara.
    Kuusipinnainen tuoli.

    Kolmas versio: T 65, 1960 luku
    Design Ilmari Tapiovaara.
    Seitsemänpinnainen tuoli.

    Tehdas myytiin Jugoslaviaan 1970.

    T: Juha Blom, Göteborg.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. T65 Fanett ei ole Tapiovaaran suunnittelema.SE Tuoli siis jossa on ne 7 Pinnaa Tästä faktaa Lahden kaupungin museosta.

      Poista
  7. Kiitos Juha vastauksestasi. :)

    VastaaPoista
  8. http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/kokoelmat/kysy-kalusteista/

    Lahden kaupunginmuseo huolehtii Askon tehtaiden museokokoelmasta ja vastaa myös Askon vanhoja huonekaluja koskeviin kysymyksiin. Kysymyspalstalla löytyy ainakin yksi kysymys (ja vastaus) Fanett-tuoleihin liittyen.

    http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/kokoelmat/kysy-kalusteista/

    Kannattaa kysellä itse lisää, mikäli lisätietoa kaipailee. Itse sain tuota kautta vastauksen myös sellaisten huonekalujen alkuperästä, jotka eivät oleet Askon valmistamia. Loistava palvelu ja aivan ilmainen, kannattaa hyödyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, onpa hyvä palvelu! :)

      Poista
    2. Hienoa Juha,että jotkut etsivät FAKTAA. Saapa nähdä koska Design liikkeet lopettavat niiden myynnin Tapiovaran Fanetteina :( Hauskaa huomata,että ei edes ns. Design liikkeet tiedä mitä myyvät....

      Poista
  9. http://haivahdyspurppuraa.blogspot.fi/2015/06/pinnan-mitalla.html Tietoa Varjosen Puunjalostuksesta.

    VastaaPoista
  10. http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/kokoelmat/kysy-kalusteista/vastaus48/ Tietoa Fanetista... Kysymys ja vastaus litteenä.

    Hei,

    sain äidinperintöä Fanett-tuoleja ja niiden kanssa käytetyn pöydän. Olen etsinyt netistä tietoa ja näyttäisi siltä että tuolit ovat aitoja. Pöydän jalat näyttäisivät samalta kuin tuolien jalat. Pöydässä on jatkopala, mutta alapuolella on vain lappu jossa lukee: kontrollerat 7. Olisin iloinen jos voisit kertoa näistä kalusteista tietoa mm. ovatko tuolit Askon valmistuttamia ja mikä pöytä mahtaa olla. Pöytäryhmä on ollut lapsuudenkodissani muistaakseni 70-luvun alusta lähtien.



    VASTAUS:

    Ensimmäiseksi tuolissa kiinnittyy huomio siihen, että sen selustassa on seitsemän pinnaa. Se poikkeaa perinteisestä Fanett-tuolista, jossa pinnoja on yksi vähemmän. Ilmari Tapiovaara suunnitteli kuusipinnaisen Fanett-tuolin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle 1950-luvun alussa. Meillä Suomessa Asko valmisti lisenssillä kyseistä tuolia vuodesta 1955 vuoteen 1966 asti.

    Seitsenpinnainen Fanett 65 T –tuoli puolestaan on Edsbyn tehtaan muunnos aiemmasta Fanett-tuolista. Fanett 65 T ei siis ole Tapiovaaran itsensä suunnittelema. Askon mallistossa Fanett 65 T -tuolia ei ole ollut.

    Myös pöytä saattaa olla ruotsalaista tekoa, etenkin jos se on hankittu samassa yhteydessä kuin tuolit.

    VastaaPoista