sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Pinnatuolista se alkoi...

Vuosi sitten päätin aloittaa uuden harrastuksen - halusin opetella entisöimään vanhoja huonekaluja. Päätin aloittaa pinnatuoleista. Halusin kerätä ruokapöydän ympärille kauniita pinnatuoleja 50-luvulta.

Kirppareiltahan niitä tuoleja löytyi,  mutta huonosta materiaalista, huonoja klassikkotuolien kopioita ja ylihintaisia. Helsingin antiikki- ja vintageliikkeet puolestaan myivät niitä mielestäni liian kalliina ja hyväkuntoisina minun entisöintikokeiluihini. Etsiessä vaatimukset kasvoivat, ja aloin arvostaa laadukasta työtä. Haaveilin aidoista Tapiovaaran pinnatuoleista, etenkin ruskean mustasta, jo klassikoksi muodostuneesta, Fanett-tuolista.

Vihdoin jämäkkä pinnatuoli löytyi kirpparilta. Se oli puuosiltaan tarpeeksi hyvässä kunnossa, mutta vaati pintaremonttia, sillä lakkaus oli halkeillut ja pinnat ja jalat heiluivat. Entinen omistaja oli nakuttanut heiluvat osat nauloilla kiinni. Tuoli tarjosi sopivasti entisöitävää!


Pohjassa oli haalea leima, joka viittasi Ruotsiin. Entisöintikurssin opettaja luuli tunnistaneensa tuolin muotokielen ja arvaili sen olevan Ilmari Tapiovaaran. Tuoli on tehty pyökistä ja istuinosassa on tiikkiviilu. Pyökki on kovaa ja laadukasta puuta ja viilu oli taidokkaan ohut.

Opettajani innoittamana ja pienen salapoliisityön jälkeen luulin, että tuolisi voisi olla aito, Tapiovaaran vuonna 1949 suunnittelema Fanett-tuoli, jota valmistettiin ensin Edsby Verkenin tehtaalla Ruotsissa. Tuoli osoittautukin suomalaisen Varjosen puutehtaan valmistamaksi pinnatuoliksi (toim.huom! tieto korjattu tammikuussa 2012. Kyselin tuolien alkuperän perään ja lukijani johti minut oikeille raiteille)




Kun ensimmäinen pinnatuoli oli ostettu, niitä oli saatava lisää. Mieluiten koko ruokailuryhmä...ja hurahdin entisöintiin.

Tässä blogissa kirjoittelen huonekalujen kunnostuksesta sekä vanhojen huonekalujen ja esineiden aarteenmetsästyksestä. Kaksi pinnatuolia olen jo tehnyt uuteen uskoon, kaksi on parhaillaan työn alla. Tervetuloa jakamaan intohimo huonekalujen entisöintiin!

3 kommenttia:

  1. Terve
    Eksyin tänne blogiisi kun yritin jäljittää mökiltä (entisten omistajien jäljiltä) löytämieni kuuden tuolin sekä ruokapöydän alkuperää ja nyt näyttää siltä että ne ovat juuri samanlaisia kuin tämä sinun tuolisi.Olisin mielelläni kuullut että mistä löysit jotain tietoa tästä kyseisestä tuolista. kiitokset hyvästä blogista.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva kuulla palautetta! :) En tosiaan ollut varma tuolien alkuperästä ja entisöintiopettajana otaksui niiden olleen Ruotsisa valmistettuja fanetteja. Tarkkasilmäinen lukijan kuitenkin tunnisti tuolit Varjosen puutehtaan pinnatuoleiksi. Kyseisestä tehtaasta en ole löytänyt sittemmin tarkempia tietoja.

    VastaaPoista
  3. Hei, itselläni on neljä samanlaista tuolia ja blogisi/kommenttien (myös myöhempien blogiesi kommenttien) sekä tietojen kahluutyön jälkeen löysin tsekkiläisen TON yhtiön (aikaisemmin Thonet), joka luultavasti on valmistaja.
    https://images.app.goo.gl/iwTES2aHbWBNcgNa

    VastaaPoista