maanantai 22. marraskuuta 2010

Se suositumpi Fanett

Etsin pyökistä tehdyille pinnatuoleille kaveria. Kun samanlaisia ei tuntunut löytyvän mistään lisää, päädyin hankkimaan kaksi Askon valmistamaa Fanett-pinnatuolia - näitä Suomessa tuttuja mustapinnaisia.


Ilmari Tapiovaara suunnitteli Fanetin alun perin vuonna 1949 Edsbyn huonekalutehtaalle. Vuonna 1955 Asko osti oikeudet tuoliin ja sopi Edsby Verkenin kanssa, että valmistaa ja markkinoi sitä hiukan erinäköisenä Suomessa. Pinnat ovat mustat ja istuinosassa jalavaviilu. Fanettia kopioitiin tuohon aikaan ilmeisen paljon. Tapiovaaralle tunnusomaista on pyöreä syvennys istuinosassa.

Ostin ensimmäisen mustan yksilöni Christine's Designista. Sain sen kohtuuhintaan 40 euroa. En ensin aikonut kunnostaa sitä ollenkaan, mutta mustan maalin epätasainen, kulunut pinta häiritsi. Kauniista viilusta oli tullut likainen ja kulunut ajan saatossa. Tuoli ei kuitenkaan heilunut, eikä sitä ollut naulattu. Musta maali ei myöskään ollut kulunut kokonaan pois tai rakoillut. Niinpä maalipinta piti vain hioa pois. Viilun kohdalla riittää kevyt hionta.

Mustan maalin hiominen on sottaista hommaa. 
Paikoittain hioja näyttää nokikolarilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti